Vejledninger: 

 

Opbevaring af kaffe: 

Jeg anbefaler du lader din kaffe blive i posen efter åbning. Posen er designet til at holde ilt og lys væk fra bønnerne. For at sikre den bedste kop kaffe, bør du først kværne dine bønner, lige før du skal bruge dem. De skønne aromatiske olier, der er i bønnen oxiderer hurtigt og går tabt ved opbevaring. Hvis du ikke har en god kaffekværn, så ønsk dig en i fødselsdagsgave. En god kværn er efter min mening det vigtigste udstyr, når der skal brygges en god kop kaffe. Hvis du beholder bønnerne i posen kan de holde sig i lang tid, men jeg anbefaler alligevel at du bruger dem indenfor 2-3 måneder. Det fortjener kaffen.

 

Nedenfor har jeg beskrevet, hvordan jeg brygger min kaffe.

 

Pour Over metoden:

Jeg bruger en V60 Hario tragt med filter og brygger direkte ned i koppen. Koppen står på en vægt, så jeg ved, hvor meget vand jeg tilsætter. Kaffen kværnes fint til mellemfint og vandet er ca. 94°C

12-13g frisk kværnet kaffe.

Tilsæt først ca. 30-50g vand og lad trække i ca. 20-30 sek. Herefter tilsættes det sidste vand i to til tre etaper, så der i alt tilsættes 200-220g vand. Vandet hældes forsigtig over kaffen i cirkelbevægelser. Gennemløbstiden bør være ca. 2,5 til 3 minutter.

Google eventuelt “pour over” metoden. Der er mange gode videoer på YouTube.

 

Aeropress metoden: 

Kaffen males mellemfint og vandet er 94°C 

12g kaffe 200g vand lader trække i 60 sek.

Også her vil jeg anbefale, at google metoden.

 

Kold kaffe:

Når man brygger kaffe med bønner af høj kvalitet, smager kaffen helt fantastisk når den er blevet kold. Jeg kan anbefale, at smage kaffen ved flere forskellige temperaturer. Faktisk drikker jeg en stor del af min kaffe ved 20-25C. Ved denne temperatur kan man ofte smage de fine frugt og bær noter, som ikke er så fremtrædende ved højere temperaturer. 

 

Vandkemi: 

Kan man bruge vand direkte fra hanen ? Ja – det kan du sagtens. Selvom vi har middelhårdt (12-14dH) vand i Fredericia, kan du fint brygge en god kop kaffe med postevand. Hvis du vil forbedre smagen, er det dog forholdsvis nemt gjort. Køb en BWT filter kande. Det reducerer hårdheden i dit vand og fremhæver smagen af din kaffe. Ydermere skåner du dit kaffeudstyr og undgår kalkaflejringer. Hvis du er te drikker, er filtreret vand også meget velegnet.

 

“En god dag starter med en god kop kaffe”