Vejledninger: 

 

Opbevaring af kaffe: 

Jeg anbefaler du lader din kaffe blive i posen efter åbning. Posen er designet til at holde ilt og lys væk fra bønnerne. For at sikre den bedste kop kaffe, bør du først kværne dine bønner, lige før du skal bruge dem. De skønne aromatiske olier, der er i bønnen oxiderer hurtigt og går tabt ved opbevaring. Hvis du ikke har en god kaffekværn, så ønsk dig en i fødselsdagsgave. En god kværn er efter min mening det vigtigste udstyr, når der skal brygges en god kop kaffe. Hvis du beholder bønnerne i posen kan de holde sig i lang tid, men jeg anbefaler alligevel at du bruger dem indenfor 2-3 måneder. Det fortjener kaffen.

 

Nedenfor har jeg beskrevet, hvordan jeg brygger min kaffe.

 

Pour Over metoden:

Jeg bruger en V60 Hario tragt med filter og brygger direkte ned i koppen. Koppen står på en vægt, så jeg ved, hvor meget vand jeg tilsætter. Kaffen kværnes fint til mellemfint og vandet er ca. 94°C

13-14g frisk kværnet kaffe.

Tilsæt først ca. 30-50g vand og lad trække i ca. 20-30 sek. Herefter tilsættes det sidste vand i to til tre etaper, så der i alt tilsættes 200-220g vand. Vandet hældes forsigtig over kaffen i cirkelbevægelser. Gennemløbstiden bør være ca. 2,5 til 3 minutter.

Google eventuelt “pour over” metoden. Der er mange gode videoer på YouTube.

 

Aeropress metoden: 

Kaffen males mellemfint og vandet er 94°C 

12g kaffe 150g vand lader trække i 40 sek.

Også her vil jeg anbefale, at google metoden.

 

Kold kaffe:

Når man brygger kaffe med bønner af høj kvalitet, smager kaffen helt fantastisk når den er blevet kold. Jeg kan anbefale, at smage kaffen ved flere forskellige temperaturer. Faktisk drikker jeg en stor del af min kaffe ved 20-25C. Ved denne temperatur kan man ofte smage de fine frugt og bær noter, som ikke er så fremtrædende ved højere temperaturer. 

 

Vandkemi: 

Kan man bruge vand direkte fra hanen ? Ja – det kan du sagtens. Selvom vi har middelhårdt (12-14dH) vand i Fredericia, kan du fint brygge en god kop kaffe med postevand. Hvis du vil forbedre smagen, er det dog forholdsvis nemt gjort. Køb en BWT filter kande. Det reducerer hårdheden i dit vand og fremhæver smagen af din kaffe. Ydermere skåner du dit kaffeudstyr og undgår kalkaflejringer. Hvis du er te drikker, er filtreret vand også meget velegnet.

 

Turkaffe: 

Når jeg tager på vandretur, forsøger jeg at minimere vægten af grejet i min rygsæk. Dette gælder også for mit kaffeudstyr. Jeg vil dog ikke undvære en god kop kaffe på turen og derfor har jeg brugt lidt tid på, at finde en god metode, der vejer mindst muligt og alligevel giver en god friskbrygget kop kaffe.

Jeg har fundet frem til, at kogekaffe metoden er en super fin måde at lave kaffe på. Kaffen smager rigtig godt og så er det altså hyggeligt, at lave kaffe på denne måde. Metoden er ikke ny og har været anvendt i store dele verden. I dag er den dog mest brugt af folk der opholder jeg meget i naturen og specielt i Norge og Sverige. Jeg synes vi skal tilslutte os denne hyggelige måde at lave kaffe på. Dels fordi den ikke kræver specielt udstyr, dels fordi man ikke bruger filter og dermed ikke producerer så meget affald, når man er på tur. 

Kogekaffe kræver som sagt ikke et filter og hvis man kværner sin kaffe, så det passer til denne brygmetode, smager det faktisk utroligt godt. Det eneste man skal bruge, er en varmekilde og en kedel med vand. Hvis jeg ikke kan lave bål, bruger jeg et lille gasblus eller min Trangia spritbrænder. Spritbrænderen larmer ikke på samme måde som gas og så vejer den nærmest ingenting.

Kaffebønnerne skal kværnes betydeligt grovere end til filterkaffe. Formalingsgraden er ret afgørende, når der skal laves kaffe på denne måde. Bruger man almindelig fint kværnet filterkaffe, kan det nemt blive for bittert og kaffen samler sig ikke på bunden af kedlen, som den skal.

Sådan gør jeg: 

Ca. 30 gram kaffe til 0,5l vand.

Hæld koldt vand i kedlen og tilsæt herefter kaffen. Rør ikke rundt, men sæt blot kedlen over ilden. Når kaffen koger, holder jeg kedlen over ilden i ca. 30 sek. eller indtil jeg kan se, at al kaffe er kogt igennem. Herefter tager jeg kedlen af ilden og lader kaffen falde til bunds. Hjælp evt. ved af slå på kedlen med en kniv eller pind. Efter 3-4 minutter,  hælder jeg kaffen forsigtigt op og lader den sidste bund slat blive i kedlen. Da kaffen er kværnet groft, ligger det hele i bunden af kedlen.  

Så alt i alt en super hyggelig måde af lave kaffe på. Hvis du er så heldig at eje en have med et bålsted, kan du fint øve dig der. Processen bliver bestemt ikke mindre hyggelig af at være derhjemme. 

 

 

“En god dag starter med en god kop kaffe”